2016-05-20 19:17:10• hírek • Szatmár.ro

Megkoszorúzták Jakabffy Elemér sírját

Péntek délután a Jakabffy Napok résztvevői megkoszorúzták a kisebbségvédő politikus sírját.

Csütörtökön vette kezdetét, péntek délelőtt pedig folytatódott az idei Jakabffy Napok. A kétnapos történelmi tanácskozás ez alkalommal a Jakabffy Elemér munkásságának generációkat átívelő időszerűsége címet kapta.

A Szatmár Megyei Múzeum második emeleti gyűléstermében megtartott kétnapos tanácskozáson mások mellett olyan kiemelkedő kutatók, jogászok, politológusok és történészek vettek részt mint Szili Katalin, (Budapest), Bodó Barna (Temesvár), Jeszenszky Géza (Budapest), Mile Balázs (Budapest), Duray Miklós (Szlovákia), Deák Ernő (Ausztria). A szatmárnémeti előadók közül Szőcs Péter történész, tudományos kutató Jakabffy Elemérről önéletírása alapján címmel, Varga Attila alkotmányjogász pedig Az egyetemesség és önazonosság jogi értékei Jakabffy Elemér munkásságában címmel tartott előadást.

Az esemény lezárásaként pépnteken 16 órakor a tanácskozás résztvevői megkoszorúzták Jakabffy Elemér emléktábláját, majd 16.30-tól a politikus és kisebbségvédő sírjánál emlékeztek és koszorúztak.

A hídon túli római katolikus temetőben beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Varga Attila alkotmányjogász. A résztvevők Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspökkel imádkoztak, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit a síron.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: